Project

Lucht in een pompinstallatie

Lucht in een pompinstallatie

Locatie: Nederland

Een klant had problemen met lucht in een pompinstallatie waarmee bollen werden gedesinfecteerd door middel van bestrijdingsmiddelen. Door deze luchtbellen kon het bestrijdingsmiddel maar voor beperkte tijd worden gebruikt.

Opdracht

Vind de oorzaak van de lucht in het medium door de pompen en het pompsysteem te onderzoeken en adviseer over de meest efficiënte oplossing.

Inspectie van het mechanical seal – © Oveducon

Uitvoering

Toen we verder gingen onderzoeken, kwamen we erachter dat dit probleem een lange geschiedenis had. Door de jaren heen waren er al vele aanpassingen gedaan aan de installatie met als doel om het probleem op te lossen, maar tot op heden zonder succes.

Enkele van deze aanpassingen waren:
– zuigleiding aangepast;
– vlinderkleppen in de zuigleiding vervangen;
– stopbuspakking vervangen voor een mechanical seal;
– frequentieomvormer toegevoegd;
– persleiding aangepast.

De pompinstallatie – © Oveducon

Luchtbellen in een installatie zijn altijd een erg moeilijk te achterhalen probleem, omdat ze kunnen worden veroorzaakt door meerdere factoren, soms zelfs meerdere tegelijk. Daarom hebben we in de loop der jaren onze eigen methode ontwikkeld waarmee we dit soort situaties structureel kunnen onderzoeken. Deze methode stelt ons in staat om snel mogelijke oorzaken te elimineren.

Onderzoek naar het systeem

Nadat we meer te weten waren gekomen over de geschiedenis van de problemen, hebben we verschillende meetapparatuur op de pomp geplaatst, zodat we de procescondities konden observeren. Hiervoor gebruiken we een clamp-on flowmeter en mobiele drukmeters op zowel de zuig- als de perszijde.

Drukmeting op het leidingsysteem – © Oveducon

Hiermee wilden we gegevens verzamelen over de capaciteit van de pompen en tevens onderzoeken waar de luchtbellen precies ontstonden in het systeem. Door middel van de clamp-on flowmeter konden we de luchtbellen zeer nauwkeurig traceren.

Clamp-on flowmetingen op het leidingsysteem – © Oveducon

Zodra de pompen waren aangezet, werd het zeer duidelijk dat er zich een groot aantal luchtbellen in het systeem bevonden. Om vast te stellen wat de oorzaak was van deze luchtbellen, hebben we de zaak verder onderzocht door routinematig de procescondities te veranderen. Zo hebben we onder andere:
– toerental aangepast;
– invloed van de zuighoogte onderzocht;
– meerdere onderdelen van het leidingsysteem onderzocht op luchtophoping;
– mogelijke luchtlekkage bij de afsluiters en pompaansluitingen onderzocht.

Hierdoor waren we in staat om structureel het aantal mogelijke oorzaken te verkleinen.

Onderzoek naar de pomp

Nadat we het systeem hadden onderzocht, gingen we verder kijken naar de pomp zelf. Het is immers mogelijk dat de pomp luchtbellen in het systeem trekt door een defecte mechanical seal. Nadat de pomp was gedemonteerd, vonden we inderdaad een probleem met het mechanical seal.

Inspectie van mechanical seal – © Oveducon

Zeer vervuild mechanical seal – © Oveducon

Het bleek dat de balg van de balgseal gescheurd was en de mechanical seal zwaar vervuild. Daarna onderzochten we tevens de andere pomp en troffen hier ook een mechanical seal aan die in een zeer slechte conditie verkeerde.

Na inspectie van het mechanical seal concludeerden we dat, naast zeer vervuild, één van de sealvlakken in zeer slechte staat was. Daarom werd er besloten om deze seal ook te vervangen.

Resultaten

Nadat we een groot aantal mogelijke oorzaken hadden uitgesloten en beide mechanical seals waren vervangen, werd het pompsysteem weer gestart en konden we concluderen dat er geen luchtbellen meer in het systeem zaten.

Om toekomstige problemen te voorkomen, adviseerden we de klant om de conditie van de mechanical seals met regelmaat te controleren. Door dit te doen zou de klant na verloop van tijd in staat zijn om de MTBF van de mechanical seals te bepalen en op vaste intervallen preventief onderhoud uit te voeren.

Afspraak maken

Maak een afspraak om uw project met ons te bespreken door dit formulier in te vullen. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Oveducon is een internationaal ingenieursbureau gespecialiseerd in pomptechniek. Wij helpen technische professionals het verschil te maken in hun dagelijkse praktijk.

Contact

E-mail
+31 174 502 762
Costerweg 1N
6702AA Wageningen

Oveducon is een internationaal ingenieursbureau gespecialiseerd in pomptechniek. Wij helpen technische professionals het verschil te maken in hun dagelijkse praktijk.

Follow

Help

Contact

E-mail
+31 174 502 762
Costerweg 1N
6702AA Wageningen