Stromingsleer

visualisatie

Stromingsleer saai en theoretisch?

In deze cursus bewijzen we het tegendeel. Met behulp van een doorzichtige pomptafel maken we de stromingsprofielen en wrijvingsverliezen letterlijk zichtbaar. Met een ingebouwde trillingsmeter laten we zien wat de gevolgen van verschillende knelpunten zijn voor de prestaties en levensduur van de pomp. Op deze manier komen cavitatie, luchtinslag, waterslag en vortex aan bod en leer je natuurlijk ook hoe je deze ‘pompmoordenaars’ kunt voorkomen of anders ‘genezen’, waardoor een hogere MTBF en langere standtijden kunnen worden behaald.

Duur: 1 dag
Plaats: Naaldwijk of in-company
Docent: Jos Overschie & Albert Sloendregt
Prijs: 595,- excl. BTW
Extra: uitgebreid naslagwerk in kleur

Programma

Laminaire en turbulente stroming

Wat ga je leren?
Je leert het verschil tussen beide typen stromingen, hoe het eruitziet en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Viscositeit

Wat ga je leren?
De pompcurves van zowel centrifugaalpompen als verdringerpompen zijn gemaakt voor het medium water. Als je met een centrifugaalpomp een andere viscositeit gaat verpompen dan water, heeft dit invloed op de pompprestaties. Hoe presteren beide typen pompen onder verschillende viscositeiten en wat heeft dit voor gevolgen?

Cavitatie

Wat ga je leren?
Je leert wat cavitatie is, hoe het wordt veroorzaakt en hoe het voorkomen kan worden. Daarnaast laten we met een stroboscoop cavitatie zien op de doorzichtige pomptafel.

Visualisatie

Wat ga je leren?
Aan de hand van een compleet doorzichtige pomptafel maken we de stof inzichtelijk door verschillende fenomenen de revue te laten passeren. Zo laten we onder andere cavitatie, luchtinslag en vortex zien.

Luchtinslag

Wat ga je leren?
Aan de hand van de pomptafel en een aantal opdrachten leer je wat luchtinslag is, wat hiervan de gevolgen zijn voor de capaciteit en opvoerhoogte van de pomp en op welke manieren dit allemaal voorkomen kan worden.

Verstoorde stromingen

Wat ga je leren?
Door de verstoorde stromingen zichtbaar te maken, wordt meteen duidelijk hoe moeilijk een pomp het heeft als er een verstoorde stroming richting een waaier gaat.

Systeemverbetering

Wat ga je leren?
Als je weet welke knelpunten er zijn voor een pomp, kun je aan de hand van wat je ziet zelf inschatten wat je aan moet pakken om verbeteringen te maken.

Bocht vs. knie

Wat ga je leren?
Hoe ziet de stroming eruit in een bocht? En hoe ziet deze eruit in een knie? Waarom verschilt dit zo van elkaar?

Vortex

Wat ga je leren?
We laten verschillende typen vortexen zien. Zowel vanaf de bodem als van de zijkant en de bovenkant. We laten daarnaast zien hoe je dit kunt voorkomen.

Werkpunt en trillingen

Wat ga je leren?
Met de pomptafel laten we zien dat als de pomp verder van zijn ideale werkpunt gaat draaien, hij meer en meer trillingen zal veroorzaken.

Pompprestatiecurve

Wat ga je leren?
Je kunt op een pompcurve een aantal punten uitzetten die gelijkstaan met een schadebeeld dat je kunt krijgen.

Maatwerk

Al onze cursussen zijn maatwerk en worden aangepast aan de hand van jouw wensen die je vooraf hebt kunnen opgeven. In de praktijk betekent dit dat niet één cursus hetzelfde is en dat de stof altijd aansluit op jouw praktijk.

0

Start typing and press Enter to search