Wat je moet weten voor je een pomp kunt selecteren.

In de tijd dat ik nog bij een bedrijf werkte in de functie van commercieel technisch adviseur, kreeg ik regelmatig offerteaanvragen voor pompen mee naar de zaak. Steeds vroeg ik de klanten het hemd van het lijf aan welke eisen de pomp moest voldoen en elke keer als ik met een lijstje antwoorden terugkwam, kreeg ik steevast van mijn binnendienst-collega de opmerking dat ik te weinig informatie van de klant had gekregen. Kon ik vervolgens dus weer terug om aanvullende vragen te stellen…

 

Nu had ik zijn functie en auto overgenomen en in een goed gesprek vroeg ik of dit misschien de reden was van zijn stugge houding? Maar nee, niets bleek minder waar.

Maar:

Hoeveel vragen moeten er dan gesteld worden om tot een juiste centrifugaalpompselectie te komen?

en…

Zijn dit er meer of minder dan tien?

 

Veel mensen zullen hier misschien raar van opkijken, maar als je het goed wilt doen, zijn het er meer dan 40. En nu zullen er vast mensen zijn die terecht opmerken: “Ja maar die antwoorden krijg ik helemaal niet allemaal van mijn klant!”, want die zegt: “Ik heb gewoon een pomp nodig met zoveel kuub capaciteit en zoveel opvoerhoogte. Waarom doe je zo moeilijk? Ik doe het altijd zo!”

 

Ik heb dit vaak genoeg te horen gekregen, maar zou dit misschien ook direct de reden kunnen zijn waarom uit Duits onderzoek blijkt dat slechts 25% van alle centrifugaalpompen juist geselecteerd is? En dan ik ga er voor het gemak even vanuit dat we het in Nederland in ieder geval niet slechter doen.

Beperkte pompinformatie krijgen van de klant voor een offerteaanvraag is inderdaad wat er in de praktijk nog maar al te vaak gebeurd. Maar eigenlijk komt dit op hetzelfde neer als dat je zou zeggen: “Ik zoek een auto met vier wielen.” Nou, dan kun je of een lelijke eend krijgen, of een Volkswagen T2 óf een Ferrari 812, maar óók een vrachtauto: het zijn allemaal auto’s en hebben allemaal vier wielen.

 

Maar stel je nu eens voor dat je een hoop puin wilt gaan vervoeren met je Ferrari 812 met open dak? Het gaat natuurlijk wel, maar makkelijk is het niet. Deze vergelijking lijkt misschien absurd, maar zo gaat het wel! Als het over een pomp gaat dan hebben mensen zoiets van: “Hij moet het maar kunnen”, terwijl een auto voor veel mensen een troeteldier is.

Hoeveel informatie wordt er niet ingewonnen bij het uitzoeken van de opties van een auto die men wil aanschaffen of om te bepalen waar de vakantie dit jaar naar toe gaat? Hoeveel tijd zijn mensen bereid hierin te investeren om waar te krijgen voor hun geld?

 

De pomp, die vaak essentieel is voor het bedrijfsproces,…laat ik dat herhalen: die vaak essentieel is voor het bedrijfsproces, verdient misschien nog wel meer aandacht. Want een goede pomp, eentje die voldoet aan de eisen van de gegeven situatie en dit doet bij een zo hoog mogelijk rendement en een zo lang mogelijke levensduur, begint met het stellen van de juiste vragen.

Tijdens onze eerste lezing van donderdag 22 maart op de Pumps & Valves beurs in Antwerpen, zullen we dieper in gaan op de vragen die er gesteld moeten worden voorafgaand aan een juiste pompselectie. Hierbij laten we zien dat elke vraag cruciaal kan zijn en hoe een foutje vaak in een klein hoekje zit. Een link naar het evenement is te vinden in de eerste reactie onder dit artikel.

 

Ter voorbereiding op deze lezing zullen we vanaf morgen (dinsdag 6 februari) elke werkdag een vraag, die nodig is voor een juiste centrifugaalpompselectie delen op LinkedIn. Hierbij zullen we ook kort uitleggen waarom deze belangrijk is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Dit is deels een stukje delen van ervaring en hiervoor is een mensenleven te kort om alles te weten. Daarom willen we iedereen uitnodigen om deze ook zoveel mogelijk aan te vullen met zijn of haar eigen kennis en ervaringen! Zo ontstaat er uiteindelijk een veel completer verhaal waar iedereen weer wat van op kan steken. We kijken uit naar alle input!

Anderen lazen ook:

0

Start typing and press Enter to search