Door: Jos Overschie
In de reeks ‘Pompmoordenaars’ onderzoeken we de 13 meest voorkomende oorzaken van centrifugaalpompfalen en kijken we naar handvaten om deze ‘killers’ te bestrijden. Elke week zullen we een nieuwe, nog grotere moordenaar onder de loep nemen. Ons doel; minder sterfgevallen door het delen van elkaars kennis en ervaringen, want net als u proberen we elke dag bij te leren.
Zo langzamerhand gaan we weer de winter tegemoet. Des te relevanter om eens even goed naar deze pompmoordenaar te kijken. Voor sommigen van jullie is deze misschien hartstikke voor de hand liggend, maar hij wordt vaak over het hoofd gezien. Hierdoor komen we deze killer in de praktijk nog te vaak tegen naar ons zin. Vandaar dat we deze week de ‘open deur’ gewoon intrappen: Bevriezing.
Bron: Popularmechanics.com
In de documentatie van de pompfabrikant is terug te vinden in welk temperatuurbereik een centrifugaalpomp van dat type inzetbaar is. In de praktijk kan het soms toch onverwacht mis gaan.
Hoe ontstaat dit fenomeen?
Dat een centrifugaalpomp niet gemaakt is om vast ijs te verpompen zal niet vreemd gevonden worden. De centrifugaalpomp is immers ontworpen om vloeistoffen te verpompen en geen vaste stoffen. Waarschijnlijk is het ook bekend dat als je bijvoorbeeld water laat bevriezen, de substantie uitzet en meer ruimte in zal nemen.
Wat zijn de gevolgen?
Als de kans bestaat dat een pomp die niet in gebruik is kan bevriezen vanwege de omgevingscondities, kan de pomp het beste afgetapt worden.
Bron: “Opengescheurd pomphuis” – praktijkfoto Oveducon.
Op de foto is een pomphuis te zien van een centrifugaalpomp die in de buitenlucht stond opgesteld. De pomp had als taak om koelwater te verpompen en de temperatuur in het gebouw binnen bepaalde marges te houden. Op een winternacht zou het gaan vriezen en was het niet nodig om aanvullend te koelen. De pomp werd uitgezet, want een nachtje vriezen kon toch geen kwaad. Helaas, de volgende ochtend bleek de pomp bevroren te zijn, waarbij het pomphuis gescheurd was door de uitzetting van het water van vloeistof naar vaste stof.
Helaas was deze pomp niet meer te repareren en moest er een vervangend exemplaar aangeschaft worden.
Bron: “Heattrace” – praktijkfoto Oveducon.
Hoe is dit te bestrijden?
Het bevriezen van pompen en leidingen is bijvoorbeeld te voorkomen door de leidingen en pompen, als de omgevingstemperatuur onder een bepaalde waarde komt, aanvullend te verwarmen door middel van een tracing lint. Deze zijn vaak ook uitgerust met een ingebouwde thermostaat die er voor zorgt dat het lint aan gaat zodra de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. Mocht de pomp langer buiten bedrijf genomen worden, dan moeten pompen en leidingen die bij vorst kunnen bevriezen, afgetapt worden.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die over deze ‘killer’ zullen zeggen: ‘dit gebeurt mij niet’. We zijn dan ook benieuwd naar de ervaringen van iedereen die wél met deze ‘killer’ te maken heeft gehad. Misschien helpt dit om anderen er aan te herinneren als de temperatuur straks inderdaad onder nul kruipt!
Volgende week: nummer 6.