Oude pomp reviseren of nieuwe aanschaffen? Deel 2

In de reeks “Als je naar de pomp wijst, wijzen er drie vingers terug.”, gaan we dieper in op het vraagstuk: moet ik mijn oude pomp reviseren of een nieuwe aanschaffen? We doen dit ter voorbereiding op onze tweede lezing die we mogen geven bij de Pumps & Valves beurs in Antwerpen op donderdag 22 maart. Deze artikelen dienen als achtergrond informatie voor onze lezing, maar kan als serie ook op zichzelf gelezen worden. Dit is het tweede artikel in een reeks van zes.

Het is misschien wel heel menselijk dat we geneigd zijn om de schuld bij het product te leggen als het defect raakt. Hoe vaak heb je zelf al naar iets of iemand gewezen las het niet goed ging. Ik ga hier natuurlijk ook niet vrijuit.

 

Een collega zei eens tegen mij: je wijst met één vinger van je af, maar drie vingers wijzen er naar jezelf.

 

Zo is het ook in de pomptechniek. Het percentage defecten waarbij de schuld niet bij het product ligt is meer dan 90%. Gaat een pomp defect, dan ligt de oorzaak vaak bij de gebruiker (of trappen we nu op iemand zijn tenen?)

 

Laten we de drie vingers eens benoemen:

We vinden het vanzelfsprekend dat de auto waarin we rijden regelmatig naar de garage gaat voor klein of groot onderhoud. De moderne auto’s geven zelfs aan wanneer er weer onderhoud nodig is. Er is zelfs een APK keuring in het leven geroepen. Hoe zit het met een APK keuring of onderhoudsplanning voor onze pompen?

Bij verkeerd gebruik kan gedacht worden aan zeer uiteenlopende zaken zoals:

 

– Mechanisch de pomp pesten door bijvoorbeeld afsluiters te knijpen of dicht te zetten.

 

– Mediumtechnisch; de materialen waaruit een pomp is opgebouwd hebben een bepaalde resistentie tegen producten. Hoe vaak komt het niet voor dat een pomp aangekocht is om medium A te verpompen, maar dat dezelfde pomp later zonder er bij na te deken ook voor medium B,C, etc. wordt gebruikt?

 

– Stromingstechnisch; hoe moet een, voor de pomp, “ideale” zuigleiding opgebouwd worden? Wie het weet mag het zeggen, want in de praktijk kom je zeer uiteenlopende interpretaties tegen.

Verkeerde selectie komt ook veelvuldig voor. In ons artikel genaamd: ““Ik heb een pomp nodig” – Wat je moet weten voor je een pomp kunt selecteren.” van 5 februari, was al te lezen dat slechts 25% van de centrifugaalpompen in het juiste werkgebied staat te draaien. Hier zijn nog veel verbeteringsslagen te maken.

Maar nu raakt er een pomp defect en hoe weet je dan met welke van de drie vingers je te maken hebt?

 

Ik heb het gekscherend weleens vergeleken met CSI, maar eigenlijk zit het er niet ver naast. Net als deze rechercheurs moet je minutieus te werk gaan en zoveel mogelijk informatie verzamelen om de toedracht van een “moord” op te lossen.

 

Gaat een product kapot, zorg dan dat allereerst onder andere de onderstaande informatie naar boven komt:

– Pompgrafiek met gecalculeerde werkpunt bij selectie en het daadwerkelijke werkpunt.

 

– Mediumeigenschappen, chemische formule, hoogste en laagste temperaturen.

 

– Tekening van installatie met aanzuig/toeloophoogtes, leidingdiameters en lengtes, gewenste einddruk etc.

 

– Uitdraai van de opgeslagen monitoringsparameters (Mits aanwezig)

 

– De defecte onderdelen zelf

 

Als dit allemaal in kaart is gebracht gaat het echte werk pas beginnen.

 

Hoe kun je nu bepalen waardoor het defect ontstaan is, dus met welke vinger hebben we te maken? Naast veel theoretische kennis op het gebied van pomptechniek met al zijn aanverwante vakgebieden, zal uit de komende artikelen blijken dat praktijkervaring ook een grote rol speelt. Er is een helicopterview nodig om alle puzzelstukjes goed in elkaar te kunnen passen.

 

Zoek de verschillen in de onderstaande foto’s. Volgende keer meer hierover.

Wat zegt jullie ervaring over de oorzaak van de bovenstaande schadebeelden? Daarnaast zijn we erg benieuwd naar aanvullingen op ons verhaal en/of eventuele andere ideeën hierover.

 

Volgende week gaan we verder met de analyse van de schadebeelden en gaan we dieper in op vinger 1.

Anderen lazen ook:

0

Start typing and press Enter to search