Nerd-alert: Waterslag

– Van de webredactie

 

Anders dan onze pompspecialisten die dagelijks in het veld bezig zijn, reiken onze achtergronden op de webredactie van stromingsleer en natuurkunde tot marketing en design thinking. Wat betreft pomptechniek zelf vullen we de leemtes op door veel dingen uit te zoeken. Daarbij komen we van alles tegen, waar we weer van leren.

Zo nu en dan stuiten we op interessante of onverwachte dingen en maakt het technische hart een sprongetje. In de psychologie noemen ze dat een aha-erlebnis, onderons noemen we het een nerd-alert momentje. Dit is de eerste van een aantal artikelen over leuke weetjes die ons begrip van de technische wereld van de pomptechniek leuker, beter, verfijnder of kleurrijker hebben gemaakt.

 

Waterslag

 

Deze keer: waterslag. Waterslag is een negatief verschijnsel dat grote gevolgen kan hebben en flinke kosten teweeg kan brengen. Op kleine schaal kan het leiden tot slijtage aan de muurverankering van de leiding, het losraken van leidingverbindingen, het optreden van metaalmoeheid of leidingbreuk.

 

Bron: The Balance Small Business, https://www.thebalancesmb.com/solve-water-hammer-issues-844851

 

Het is een proces wat in de meeste gevallen na verloop van tijd erger wordt. Dit komt vooral, omdat de effecten van trillingen na verloop van tijd steeds groter worden.

 

Bron: China Steel, https://www.steeljrv.com/wp-content/uploads/2017/09/water-hammer-pipeline.png

 

Ook op grote schaal kunnen leidingen flink vervormd raken of barsten.

 

Bron: KSB Know-how Volume 1, Water Hammer

 

Okee, dat is wat er in de boeken staat. Maar daarmee is het niet gemakkelijk om jezelf een voorstelling te maken van wat er op dat moment in die leiding gebeurt, totdat ik de volgende uitspraak op de website van KSB vond: 100 bar drukstijging leidt tot afname watervolume van 0,5%. Dat is een behoorlijke compressie, aangezien een pijp die volledig is gevuld met water, mee zal moeten krimpen met dat verlaagde watervolume. Ik kon me het krachtenspel wat die gekneukelde leidingen veroorzaakt, ineens een stuk beter voorstellen.

 

Waterslag in een ander licht

 

Om even in het thema te blijven en nog een positieve twist aan dit verhaal te geven: waterslag kan ook op een positieve manier worden in gezet. Het principe van de waterram maakt gebruik van stromend

water wat plotseling wordt gestopt, om die bewegingskracht om te zetten naar een tijdelijke hoge opvoerhoogte. Dit principe wordt veel gebruikt in ontwikkelingslanden, waar elektriciteit niet (altijd) beschikbaar is, om een waterstroompje met een klein verval met een laag volume naar 10 tot 30 meter hoogte op te voeren, zonder dat er elektriciteit voor nodig is!

Onderstaande afbeelding van de waterram is afkomstig van de website van Werkgroep OntwikkelingsTechnologie (WOT) van de Universiteit Twente.

 

Bron: WOT Universiteit Twente, Waterram,

http://www.wot.utwente.nl/nl/demonstratieterrein/water/waterrammen/de-waterram-algemeen

 

Deze wetenswaardigheden hebben vandaag onze technische wereld weer een stukje begrijpelijker en interessanter gemaakt. Hopelijk brengt het jullie ook wat! Wil je een reactie geven of iets laten weten, we ontvangen graag je inbreng in de comments op LinkedIn of Facebook.

Anderen lazen ook:

0

Start typing and press Enter to search