Laatst plaatsten we een video waarin we uitlegden wat een vortex waaier is. Aan de hand van deze video werden we benaderd door één van de vele bevlogen pompidioten die ons kanaal inmiddels volgen. Deze man had een duidelijke boodschap: de ene vortex-pomp is de andere niet. Een heel interessante boodschap, zeker gezien recente ontwikkelingen op de markt. Even voor de volledigheid hier het complete verhaal, inclusief uitleg over wat een vortex-waaier is en wanneer deze ingezet wordt.
Door: Jos Overschie
Wat is een vortex waaier?
Het principe van een vortexpomp is een teruggetrokken waaier. Een vortexwaaier wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor de aanzuigende werking en het medium inclusief vervuiling zal langs en niet door de waaier gaan zoals bij bijna alle andere waaiertypen. Nu vergt dit een klein beetje nuance, want in het beste geval zal een kleine 15% van het medium in contact komen met de waaier, niet geheel contactloos dus.
Het is daarbij ook belangrijk waar de waaier zich bevindt in het pomphuis. Bij het ene merk pomp is de vrije ruimte tussen de voorkant van de waaier en de inkomende zuigopening veel groter dan bij het andere merk. Daardoor zullen bij de ene pomp meer grote delen verstoppingsvrij verpompt kunnen worden dan bij de ander. Belangrijk is om de bouwtekening van een pomp in de gaten te houden.
Bron: Pentair vortex pomp
Wanneer gebruik je een vortex waaier?
Als je te maken kan krijgen met verstoppingen, kun je overwegen een vortexpomp te kopen. Dit type pomp is voorzien van een vortexwaaier. Niet zo verrassend en niet zo moeilijk, zou je denken, maar er zit een addertje onder het gras.
Bron: Egger vortex pomp
Belangrijk: uitvoeringen!
Er zijn pompen waarbij je de keuze hebt om in een bepaald type verschillende waaiervormen toe te passen, waarbij de positie van de waaier in het pomphuis niet verandert. Kortom: of je de pomp nu besteld met een kanaal-waaier, of een vortex, het maakt voor de vorm van het pomphuis niet uit. Ook deze pompen kunnen vaak prima verstoppingsvrij opereren, maar er zit hier wel een addertje onder het gras.
De eerder genoemde pompidioot wist ons er namelijk op te wijzen dat er ook pompen zijn waarbij deze speciaal ontworpen is als vortex pomp, waarbij de waaier dus écht teruggetrokken in het pomphuis gemonteerd is. We hebben ons laten vertellen dat door deze speciale constructie, de efficiency vaak hoger is dan waarbij de vorm van het pomphuis niet aangepast is. Na wat speurwerk en vergelijking kwamen we erachter dat dit verschil in efficiëntie op kan lopen tot 8%, dus zeker bij pompen met veel draaiuren is dit interessant om naar te kijken.
Ook verstoppingsvrij:
Elk kwartaal een dosis passie
in je mailbox
Draai uw scherm
om de pagina te bekijken.