“We krijgen de
hogedrukspuit
niet open…”
“We krijgen de
hogedrukspuit
niet open…”
Door: Webredactie
Op de webredactie reiken onze achtergronden van stromingsleer en natuurkunde tot marketing en design thinking. We kunnen niet elk moment onze pompspecialisten lastigvallen met vragen, dus dan zoeken we dit zelf maar uit. Daarbij komen we van alles tegen, waar we weer van leren.
Zo nu en dan stuiten we op interessante of onverwachte dingen en maakt het technische hart een sprongetje. In de psychologie noemen ze dat een aha-erlebnis, onder ons noemen we het een nerd-alert momentje. Dit is de tweede van een aantal artikelen over leuke weetjes die ons begrip van de technische wereld van de pomptechniek leuker, beter, verfijnder of kleurrijker hebben gemaakt.
Hoe werkt een hogedrukspuit?
Deze keer: een paar maanden geleden kwam Robin z’n schoonvader naar hem toe met een afgedankte hogedrukspuit. Omdat er een pomp in zit, was het vast leuk voor Robin, zo was de redenatie. Hier valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Robin zei ja en sindsdien stond ie een aantal maanden stof te verzamelen in een donker hoekje van ons kantoor.
Bron: Oveducon.
Welke pomp zit er in een hogedrukspuit?
Maar wat voor pomp zit er nou in die hogedrukspuit? Tijd voor een onderzoekje! Volgens het typeplaatje levert ie een behoorlijk hoge druk, 1,2MPa, dat is 120 bar. Hoge druk, kleine capaciteiten: volgens de theorie moet dat een plunjer- of zuigerpomp zijn.
Vervolgens hebben we ‘m open geschroefd. We zien dat er drie cilinders zijn die in een rondje zijn opgesteld. Dat is een eerste aanwijzing. Verder krijgen we de hogedrukspuit niet open, alle schroeven zijn veel te strak aangedraaid.
Bron: Oveducon.
Plunjerpomp
Verder zoeken op Wikipedia leert dat er verschillende soorten zuiger- en plunjerpompen zijn. Industriële plunjerpompen zijn vaak in lijn opgesteld, maar ze kunnen ook in een cirkel zijn opgesteld. Dat heet dan een axiale plunjerpomp, omdat de cilinders in een rondje zijn opgesteld. Onze pomp is dus van het axiale type en vermoedelijk een plunjerpomp, omdat de afdichting tussen zuiger en cilinder makkelijker te maken is en in de praktijk vaak voorkomt.
Onderstaand plaatje van Wikipedia geeft een indruk van het mechaniek aan de binnenkant van de pomp. De plunjers worden aangedreven door en zijn gemonteerd op een zogeheten tuimelschijf (Engels: swashplate).
Tuimelschijf. Bron: Wikipedia.
Onderstaande video geeft een beeld van het pompproces in zo´n plunjerpomp. En hiermee hebben we het mysterie van de pomp in de hogedrukspuit ontrafeld!
Zo zie je maar dat er rondom je huis allemaal verschillende soorten pompen te vinden zijn. En met een beetje determinatiewerk kun je ook nog uitzoeken welk type het is en hoe deze werkt! Dit onderzoekje heeft vandaag ons pompenhart weer sneller doen kloppen. Welke huishoudelijke pompen zijn volgens jou relatief onbekend en vragen om een nadere ontdekkingstocht door onze onderzoekers? We horen het graag!
Ook interessant:
Elk kwartaal een dosis passie
in je mailbox
Draai uw scherm
om de pagina te bekijken.