“Hup, gewoon meteen
aan de slag.”
“Hup, gewoon meteen aan de slag.”
Beunhazen, we kennen ze allemaal. In mijn prille carrière als leerling-pompidioot heb ik al enkele malen mogen proeven aan dit echte werk. Zo heb ik een vijftal video’s opgenomen waarin ik vaak tevergeefs, of anders met veel moeite, probeer om een pomp uit elkaar te halen. Hoewel uiterst pijnlijk voor mijn ego, waren dit grote lessen in hoe het wel moet. Niet dat het ook maar enig moment goed ging, maar juist omdat ik, al dan niet bewust, nagenoeg alles fout deed wat je fout kunt doen. Hoog tijd om mijn leerlessen als junior-beunhaas uiteen te zetten en deze als tien geboden op te tekenen. Voor een ieder die zich hier verder in wil ontwikkelen.
Door: Robin Overschie
1. Lees nooit een handleiding
Handleidingen zijn er, maar eigenlijk zijn ze onzin. Het zijn vaak heel dikke epistels waar theoretici lang op hebben zitten broeden, maar het is allemaal onnodige informatie. Ze zijn soms wel 2000 pagina’s! Alsof je niks beters te doen hebt! Lees ze vooral niet, want je hebt deze informatie helemaal niet nodig. Veel sneller is het om gewoon direct ergens mee te beginnen en te kijken waar het schip strandt. Vertrouw hierbij op je eigen vindingrijkheid.
Weetje: Vaak zit de handleiding aan de doos. Dat hebben fabrikanten expres gedaan, omdat dit het extra makkelijk maakt om deze gewoon meteen met doos en al weg te gooien.
Ik heb hem een paar keer rondgedraaid en hij deed het nog prima, klopt niks van – bron: Oveducon.
2. Investeer niet in gereedschap
Er is natuurlijk heel veel keus als het gaat om het kiezen van je gereedschap. Het énige verschil hierin is dat de één heel duur is en de ander niet. Kies hierbij altijd voor de goedkope minst uitgebreide gereedschaps-set, want de rest heb je toch niet nodig. Er zit immers altijd een waterpomptang, hamer, breekijzer en een platkopschroevendraaier in. In de praktijk blijkt dat je er hiermee altijd wel uit komt. Als je er toch niet uitkomt (door die rotpomp!), dan moet je gewoon eens wat meer spinazie eten. Slappeling.
Een super-de-luxe uitgebreide gereedschapsset – bron: Oveducon.
3. Niks gaat vanzelf
Het is logisch dat niks vanzelf gaat, anders had jij immers geen werk gehad. Zo is het ook logisch dat het moeite kost om een pomp uit of in elkaar te krijgen, want een pompfabrikant houdt nooit rekening met je. Wees hierbij dan ook niet bang om een beetje geweld te gebruiken. Als dingen niet meebewegen is het verstandig om hier met een hamer op te slaan of een schroevendraaier onder te zetten en te gebruiken als hefboom. Wie weet komt ie wel spontaan los! Mocht dit niet werken, kun je er altijd nog een brander of slijptol op zetten. De ervaring leert dat het geen zin heeft om eerst rustig een klein voorzichtig tikje met een hamer te geven, maar dat één goede harde klap met de zwaarste hamer die je kunt vinden vaak de oplossing is.
Gemaakt voor pompen, maar ook handig voor stoeptegels – bron: Oveducon.
4. Vraag nooit de fabrikant om advies
Fabrikanten zijn er alleen maar om geld aan je te verdienen, daarna heb je niks meer aan ze. Bel ze dus vooral niet als het even niet lukt. Uiteindelijk kun je erop vertrouwen dat áls ze je al willen helpen, dit zo lang duurt dat je het in die tijd zelf ook al wel gelukt was. Daarnaast zit er natuurlijk een groot verschil tussen de schone pomp die de fabriek verlaat en het knoestige monster wat jij in je handen hebt. Ga er vooral niet vanuit dat ze dit snappen en dat praktijkervaring hiermee ontbreekt. Je staat er helemaal alleen voor.
Pompas in de praktijk – Bron: Oveducon.
5. Investeer niet in scholing
Scholing is voor domme mensen. Bedenk nou zelf: hoe moeilijk kan het zijn om een sleutel of schroevendraaier in je hand te nemen? Wie moet nou leren om met een hamer te slaan? Precies: complete onzin. Ga er maar gewoon vanuit dat je alles al weet en dat jou niks bij te leren valt. Je leert het uiteindelijk toch in de praktijk en als je dan af en toe eens een foutje maakt, dan hoort dat er gewoon bij. Doe altijd je armen over elkaar als iemand dit ter sprake brengt en zeg dan: “Ik doe het altijd zo”. Er gaat immers niks boven jarenlange ervaring.
Zeur niet over mijn gereedschap, ik ben aan het werk! – Bron: Oveducon.
6. Het groeit wel weer terug
Veiligheid is iets wat mensen bedacht hebben die bang zijn dat ze nat worden in de regen. Mietjes noemen we dat. En dan nog niet te beginnen over hoe duur die dingen allemaal wel weer niet zijn. En heb je gezien hoe dat eruit ziet? Met zo’n Joopie helm op? Alsof het bakstenen regent! Geen gezicht! Wie gaat er nou betalen om voor gek te lopen? Je bent toch geen Gerard Joling?! Laat je geen oor aannaaien, nergens voor nodig.
En bovendien: Wat is nou de kans dat er iets mis gaat? Jij weet toch immers wat je doet? Je hebt het al zo vaak gedaan? Ga er maar gerust van uit dat jou niks overkomt, maar anderen wel. En als er dan toch iets zou gebeuren: “ach, dat groeit wel weer terug”.
Verder zou ik niet gaan – Bron: Oveducon.
7. Eerst doen, dan denken
Denken wordt overschat. Mensen zijn er vaak zo lang mee bezig en ondertussen gebeurt er helemaal niks, staat alles stil en dan wel gewoon salaris willen ontvangen. Dat is nou nog eens tijdverspilling, stelletje ambtenaren! Doe vooral niet mee aan al die onzin, want dat is nergens voor nodig. Hup gewoon meteen aan de slag. Door gewoon lekker meteen te doen houd jij tenminste de vaart erin. Hamer er tegenaan, schroevendraaier eronder en gaan! Denken kan altijd nog.
Ging prima zonder te denken – bron Oveducon.
8. Je kunt het!
Veel mensen zijn altijd maar bang dat ze iets niet kunnen, maar Pippi Langkous zei ooit: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.”. En zo is het maar net. Je hoeft echt niet aan jezelf te twijfelen als je iets nog niet gedaan hebt, hoe moeilijk kan het immers zijn? Als zo’n idiote pompfabrikant iets heeft kunnen bedenken dan kun jij dat toch zeker ook wel? Had je niet ooit eens die kast van de IKEA in elkaar gezet? Stond ie daarna niet als een huis?! Precies, je kunt veel meer dan je denkt! Mensen zijn altijd heel goed in alles heel moeilijk maken, maar eigenlijk is het allemaal gewoon heel simpel.
Brander kan altijd nog – Bron: Oveducon.
9. Let op de centen
Als het gaat over sleutelen aan een pomp dan geldt er één heel belangrijke vuistregel: Als hij het kan, kan jij het ook. Ik bedoel, laten we eerlijk wezen, het was natuurlijk niet veel wat die monteur die je laatst liet komen deed. En daar vraagt ie dan ook nog eens zoveel geld voor. Lekker makkelijk verdienen zo! Trap daar vooral niet in, zonde van je geld. Het is veel beter en sneller om het zelf te doen. Bespaar je weer een hoop centjes mee. Kun je weer leuke dingen van doen.
Extra bespaartip: Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk gereedschap lenen, van je schoonvader bijvoorbeeld – Bron: Oveducon.
10. Gewoon doorzetten
Iedereen heeft het weleens dat je ergens aan staat te trekken en dat er geen beweging in lijkt te komen. Geef dan vooral niet op, volhard in je pogingen en wordt creatief. Pak er bijvoorbeeld zwaarder gereedschap bij om te kijken of het daarmee lukt. Lukt dat nog niet, kun je er vervolgens weer nog zwaarder gereedschap bij halen. Uiteindelijk is het verstandig om niet te lang te wachten voordat je de thermische lans erbij pakt, want anders kom je onprofessioneel over.
Hier alvast een instructievideo:
Dit was het voor deze keer. Met deze tien stappen word jij net als ik een echte beunidioot. Mocht je nu nog vragen, opmerkingen of mooie toevoegingen hebben aan de hand van dit artikel dan kun je altijd contact met mij opnemen door me een privé-bericht te sturen of te reageren via LinkedIn.
Schaamteloze reclame:
Liever versneld leren hoe het wél moet? Dat kan met onze cursus Sleutelen aan pompen waarbij je in één dag alles leert van montage tot demontage, uitlijning, afstellen en het doormeten van de vele verschillende pomptypes.
Stop met beunen:
Elk kwartaal een dosis passie
in je mailbox
Draai uw scherm
om de pagina te bekijken.