“You have datasheets?”
“You have datasheets?”
Eén van onze trainers is een fervent liefhebber van een specifieke pomp: de slangenpomp. Zijn passie bracht hem zover om er een uitgebreid selectieprogramma voor te schrijven. Als er iemand is die deze pomp van binnen en buiten kent dan is het Johannes Meijer wel. Het doet hem dan ook pijn aan het hart om te zien hoeveel technische onjuistheden er over deze pomp verspreid worden op internet. Een reden voor hem om een ware kruistocht te lanceren waarbij hij auteurs van een dergelijk bericht uitnodigde (of: uitdaagde?) om in gesprek te gaan en met technische argumenten te komen die hun uitzonderlijke claims kunnen ondersteunen. In dit artikel ga ik uitzoeken waarom hier zoveel om te doen is en wat nu de zin en onzin van slangenlevensduur is.
Door: Robin Overschie & Johannes Meijer
Op kruistocht
De kruistocht maakte hem enigszins berucht bij sommige aanbieders van slangenpompen, doordat hij maar bleef doorvragen naar de technische informatie waar ze hun (uitzonderlijke) claims op baseerden.
Hoewel sommige fabrikanten expliciet in een bericht aangaven dat ze iedereen graag te woord staan en velen hem beloofden om verdere informatie toe te sturen:
Bron: Linkedin
bleef een reactie in alle gevallen uit.
Op zoek naar antwoorden
Dat riep bij mij toch vraagtekens op, want waarom worden deze claims dan gemaakt? Als het ene merk niet beter is dan het ander, waar hangt slangenlevensduur dan wél vanaf? Welke informatie heb je nodig om de prestaties van twee slangen effectief met elkaar te vergelijken? Wat is, wat hem betreft, het gevaar van het delen van dit soort berichten via LinkedIn? Ik vond het tijd om een einde te maken aan alle onduidelijkheid en vroeg het Johannes Meijer.
Ik weet dat je je druk kunt maken over de uitzonderlijke claims van leveranciers en fabrikanten omtrent slangenlevensduur op LinkedIn. Waarom kun je je hier zo over opwinden?
Ik vind slangenpompen gewoonweg zo mooi, dat ik eigenlijk alle pompen van de verschillende producenten gelijkwaardig benader voor de kwaliteit en inzetbaarheid.
Waarom is er volgens jou zoveel onduidelijkheid over de factoren die slangenlevensduur bepalen?
Slangenlevensduur is een moeilijk verhaal en heel erg afhankelijk van het proces als een geheel. Het is dus niet eenvoudig even aan de eindklant uit te leggen. Veel verkopers hebben daarnaast gewoonweg de kennis niet die nodig is om daar goed mee om te gaan.
Wat maakt slangenlevensduur zo belangrijk dat er zoveel om te doen is?
De slang heeft een levensduur en moet regelmatig worden vervangen, en dat maakt de verkoop van slangenpompen juist zo aantrekkelijk. De slangenverkoop is vaak meer dan 50% van de omzet, dus is het logisch dat je er als leverancier niet graag over praat hoe lang die van jou meegaat, maar wel dat die van een ander slecht is.
Zijn er slangen die kwalitatief beter zijn dan anderen en hoe groot is dit verschil?
Het verschil van de slangen is niet groot. Dit is mede doordat de techniek in rubberproductie erg ver is gevorderd op de analyse van gevulkaniseerde rubbers. Dus alles kan heel makkelijk worden nagemaakt. Het enige verschil is de koordlagen of verstevigingslagen die de slang een hogedrukslang maken.
Welke informatie heb je nodig om de prestaties van twee slangen effectief met elkaar te vergelijken?
Twee precies dezelfde installaties, procesparameters, slangtypen, en smeermiddel.
Als het ene A-merk niet per definitie beter is dan het ander, van welke factoren hangt slangenlevensduur dan wél af?
Nogmaals: de installatie, procesparameters, slangtypen, en smeermiddel
Hoe kan ik als eindklant ervoor zorgen dat mijn slang zo lang mogelijk meegaat?
Goede voorlichting over de pomp, training voor de installatie, en een goed selectieprogramma.
Wat is, wat jou betreft, het gevaar van het delen van dit soort berichten via LinkedIn, zowel voor de fabrikant als de eindklant?
Het gevaar voor het delen van berichten die maar gedeeltelijk waar zijn, is dat de kennis van de leverancier negatief kan worden beoordeeld door eindklanten. Maar ook dat eindklanten minder blij zijn met het product dat ze hebben aangeschaft, omdat ze er hogere verwachtingen van hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de eindklant misschien wel onnodig, of op een verkeerde manier, gaat proberen om de slangenlevensduur te verlengen.
Er is dus veel over te zeggen, maar één ding is zeker: slangenlevensduur hangt niet zozeer af van het merk van de slang, maar van installatie en proces-gerelateerde factoren. De slang van een slangenpomp gaat in de praktijk vaak vroegtijdig kapot. Niet heel gek dus dat fabrikanten hier met overdreven claims op inspelen, maar deze zijn rondweg onwaar. Hoe dan ook, genoeg reden voor Johannes om zijn kruistocht voort te zetten.
Op de hoogte blijven? Elke week delen we blogs, opiniestukken en video’s waarmee we de pomptechniek in beweging willen houden. Volg ons op LinkedIn en Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Altijd een goede levensduur:
Elk kwartaal een dosis passie
in je mailbox
Draai uw scherm
om de pagina te bekijken.