Case:

Meting

Vraag: Bij een flowmeting op een grote pomp functioneren de flowmeters tot een pompfrequentie van 48 Hz goed. Daarna valt het signaal van de flowmeting weg. Graag willen we weten wat hiervan de oorzaak is. Kunnen jullie helpen?
Duur: 1 dag
Land: Nederland
Handelingen: Installatieanalyse, trillingsmeting, beeld- en geluidsopnames.

Aanpak

We hebben alle gegevens van de pomp opgevraagd en veel aanvullende vragen gesteld over de opstelling en welke acties er al ondernomen zijn om het probleem op te lossen.

 

Omdat dit probleem niet achter een buro opgelost kon worden zijn we op locatie metingen gaan doen. Hierbij werd de pomp naar diverse toerentallen gestuurd zodat de situatie gesimuleerd kon worden waarbij het signaal wegvalt. Dit gebeurde ook in alle gevallen waarbij de frequentie van de pomp boven de 48 Hz kwam. Mede door akoestisch onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de pompen het totaal niet naar hun zin hadden. De pompen gingen namelijk bij een frequentie van boven de 48 Hz enorm caviteren.

Conclusie

De clamp-on flowmeter raakte door de cavitatiebelletjes die door de pomp in de persleiding verdwenen ‘de weg kwijt’ waardoor de flowmeter te veel ruis kreeg en daardoor een verstoorde meting.

 

Om er zeker van te zijn dat de belletjes de oorzaak zijn van de verstoring is er ook nog een test uitgevoerd met alleen akoestische signalen in een leiding, maar daarbij bleef de clamp-on flowmeter prima functioneren.

0

Start typing and press Enter to search