Bijgeloof: verzinsels omtrent frequentieomvormers

Onder een ladder doorlopen, een uil die drie keer roept, viooltjes die buiten het seizoen bloeien, allemaal voorbodes van ongeluk. Zo wordt dat in de volksmond tenminste doorverteld. Ook in de pomptechniek zijn er allerhande vormen van volksvertellingen of bijgeloof die er de ronde doen. Helaas zijn sommige ervan een stuk minder onschuldig dan bovenstaande voorbeelden. Reden om er een aantal aan het daglicht te brengen en de werkelijke stand van zaken eens goed onder de loep te nemen! In het tweede artikel in deze reeks: onjuiste veronderstellingen met betrekking tot frequentieomvormers.

Frequentieomvormers zijn mooie staaltjes techniek, met een breed scala aan mogelijkheden. Het is maar al te gemakkelijk in je enthousiasme meteen alle mogelijkheden van de techniek te benutten. Maar let op, bij frequentieomvormers is dat niet zonder risico’s!

Vuilophoping

 

Frequentieomvormers kunnen aan het opgenomen vermogen detecteren of er een vuilprop voor/in de waaier terecht is gekomen. De frequentieomvormer kun je programmeren om de draairichting van de waaier even kort om te draaien en zo de vuilprop uit de waaier weg te blazen, zodat de verstopping opgelost wordt.

Kun je zomaar van die mogelijkheden gebruikmaken? In de praktijk zitten er risico´s aan het toepassen van zo´n programma; de pomp moet er geschikt voor zijn. Als dat niet zo is, kun je daardoor je pomp beschadigen. Er kunnen twee dingen misgaan.

Ten eerste zijn niet alle waaiers er geschikt voor. De waaier kan loskomen, doordat de waaiermoer losdraait door het omdraaien van de draairichting en dan kan de waaier vastlopen in het pomphuis.

Ten tweede kan het mechanical seal versneld defect raken. De veer van het mechanical seal heeft in veel gevallen namelijk een vaste draairichting. Bij een tegengestelde draairichting kan of de veer breken en/of het roterende sealvlak stil blijven staan, met alle gevolgen vandien.

Zorg er dus voor dat je deze toepassing alleen gebruikt op pompen die omgekeerd kunnen draaien. Nog beter is om te kiezen voor een pompwaaier die in staat is om de vervuiling te verwerken en door te pompen.

Toerentalregeling

 

Met frequentieomvormers kun je gemakkelijk het toerental van je pomp regelen. Een korte blik op de affiniteitswetten van de pomp leert dat een verandering in toerental gepaard gaat met een evenredige verandering in debiet. Daarnaast geldt dat de verandering in toerental gelijk is aan een verandering in opvoerhoogte tot de tweede macht. En de toerentalverandering een verandering in opgenomen vermogen veroorzaakt aan de toerentalverandering tot de derde macht. Zo op het eerste gezicht is het terugregelen van het toerental dus een slimme manier om energie te besparen.

Praktijkvoorbeeld van de verschillen in capaciteit, opvoerhoogte en opgenomen vermogen bij het nominale toerental en bij 2000 rpm. Dit komt in de praktijk voor bij installaties die een wisselende capaciteitsvraag hebben.

Er wordt vaak verondersteld dat je dit zonder consequenties kunt doen. Voor de zuigleiding levert het inderdaad ook geen problemen op, maar voor de persleiding is het een ander verhaal. Het debiet neemt namelijk af, waarmee ook de stroomsnelheid in de persleiding afneemt. Voor riolen geldt een richtlijn dat de stroomsnelheid in de persleiding minimaal 0,6 m/s moet zijn en dagelijks gedurende een korte periode hoger dan 1 m/s.

Als het toerental te laag wordt, wordt de stroomsnelheid in de persleiding ook te laag. Bovendien draait de waaier dan te langzaam om het vuil weg te pompen en de pomp raakt vol met vuil. Dat kan er dan weer voor zorgen dat het opgenomen vermogen toeneemt, wat de intentie van de besparing teniet doet. Zorg ervoor dat de minimale stroomsnelheid in de persleiding wordt gehaald, dan kun je gemakkelijk energie besparen met een slimme toerentalregeling.

Zo zie je maar dat ook de pomptechniek zijn eigen vrijdag de dertiende en zwarte katten kent. Wat vonden jullie ervan? Komen deze voorbeelden jullie bekend voor? Hebben we belangrijke voorbeelden gemist? Hebben jullie leuke aanvullingen? Laat een berichtje achter, we horen graag van jullie!

Anderen lazen ook:

0

Start typing and press Enter to search