Pomp-

selectie

Maak kennis met alle verschillende facetten die erbij komen kijken om tot een juiste pompselectie te komen. Je leert werken met een pompcurve en weet waar je wel én niet een pomp mag selecteren. Aan de hand van een aantal praktijkopdrachten ga je stoeien met een tweetal formules (NPSH & leidingverliezen) en wat hiervan de invloed is op je pompselectie. Uiteindelijk weet je alles wat nodig is om tot een juiste pompselectie te kunnen komen.

Duur: 1 dag
Plaats: Naaldwijk of in-company
Docent: Jos Overschie
Prijs: 495,- excl. BTW
Extra: uitgebreid naslagwerk in kleur

Programma

Pompcurve

Wat ga je leren?
Je leert hoe een pompcurve geïnterpreteerd moet worden en waar je allemaal op moet letten.

BEP, AOR, POR

Wat ga je leren?
Waar bevinden deze punten zich in de pompcurve en hoe belangrijk zijn deze punten?

NPSH

Wat ga je leren?
Je leert om een Net Positive Suction Head-berekening uit te voeren en welke invloed dit heeft op de prestaties en selectie van de pomp in een breed scala aan situaties.

Cavitatie

Wat ga je leren?
Cavitatie en pompselectie zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Wat houdt deze relatie in en wat is nu precies cavitatie?

Werkpunt

Wat ga je leren?
Kort gezegd is dit het punt waar de leidingkarakteristiek de pompcurve snijdt. Je leert waarom je een pomp altijd zo dicht mogelijk bij dit werkpunt moet selecteren en hoever je hier vanaf mag wijken zonder dat de prestaties en levensduur van je pomp in het geding komen.

Leidingverliesberekening

Wat ga je leren?
Je leert om een leidingverliesberekening te maken. Deze heb je nodig om te bekijken welke diameter leiding je moet toepassen op je installatie in verband met de beschikbare NPSH.

Leidingkarakteristiek

Wat ga je leren?
Naar gelang er meer capaciteit door een leiding gaat, neemt de stromingsweerstand toe. Deze weerstand kan uitgezet worden in de pompcurve en bepaalt zo mede het werkpunt van de pomp.

Opvoerhoogte

Wat ga je leren?
Je leert wat opvoerhoogte inhoudt. Hier is namelijk veel misverstand over, daarom laten we je de geodetische opvoerhoogte die de pompfabrikant noemt in zijn pompcurve, in een aantal tekeningen aangeven, zodat je hier een goed begrip van krijgt.

ISO 9906

Wat ga je leren?
De manier waarop de centrifugaalpompen getest worden en de afwijking die door dit keurmerk toegestaan is ten opzichte van de waarden die in de pompcurve staan.

Statische en dynamische opvoerhoogte

Wat ga je leren?
Je leert wat het verschil is tussen beiden en wanneer je welke nodig hebt.

Maatwerk

Al onze cursussen zijn maatwerk en worden voor het grootste deel ingevuld aan de hand van jouw wensen die je vooraf hebt kunnen opgeven. Dit betekent in de praktijk dat niet één cursus hetzelfde is en we ervoor zorgen dat de stof altijd aansluit op jouw praktijk.

0

Start typing and press Enter to search