Pompbeheer voor

procesoperators

In deze cursus laten we zien hoe je als procesoperator een cruciale rol kunt spelen bij het voorkomen van pomptechnische storingen. Alleen al op basis van je zintuigen kun je veel problemen vroegtijdig opsporen, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten.

Hoe klinkt het geluid van een pomp die staat te caviteren? Wat zegt dit over waar de pomp staat te draaien in zijn curve? Hoe kan ik het proces zo aanpassen dat de pomp het weer wat beter naar zijn zin gaat krijgen? Waarom mag een pomp niet drooglopen? Hoe start ik een pomp goed op? Praktische vragen bij een zeer op de praktijk ingestelde cursus, waarin we gaan laten zien dat als je als procesoperator de juiste handvaten hebt, je een absolute meerwaarde bent voor de verlenging van de levensduur van de pomp.

Duur: 1 dag
Plaats: Naaldwijk of in-company
Docent: Jos Overschie
Prijs: 595,- excl. BTW
Extra: Naslagwerk

Programma

Pompprestatiecurve

Wat ga je leren?
Hoe zit een pompcurve in elkaar en welke invloed heeft deze op de prestaties en levensduur van de pomp als je van BEP afwijkt?

Cavitatie

Wat ga je leren?
Cavitatie is het toverwoord in de pomptechniek. Toch weet lang niet iedereen wat dit begrip precies inhoudt. We leggen uit wat cavitatie is en laten je zien hoe het ontstaat, hoe het schadebeeld eruitziet en hoe het te voorkomen is.

Waterslag

Wat ga je leren?
Je leert wat waterslag is, hoe het ontstaat en hoe het te allen tijde voorkomen kan en moet worden.

Pompen inblokken

Wat ga je leren?
Als de afsluiters dichtgezet worden, moet er goed bij stilgestaan worden dat deze ook weer open gezet worden. Waarom is dit zo en in welke volgorde moet dit dan gebeuren?

Drooglopen

Wat ga je leren?
Wat is de invloed van drooglopen op onder andere het mechanical seal?

Uitlijning

Wat ga je leren?
Wat zijn de gevolgen van een verkeerde uitlijning voor de lagers, seal en de motor?

Ontluchten

Wat ga je leren?
Hoe belangrijk is het om een pomp te ontluchten, voordat deze in gebruik wordt genomen? En wat gebeurt er als je dit niet of onvoldoende doet?

Regelafsluiter

Wat ga je leren?
We noemen het een regelafsluiter, terwijl het een smoorkraan is. Wat gebeurt er als je deze (deels) dichtzet en wat zijn de gevolgen voor de pomp?

Schadebeelden

Wat ga je leren?
Je leert om een aantal veel voorkomende schadebeelden te herkennen en te koppelen aan een achterliggende oorzaak.

Maatwerk

Al onze cursussen zijn maatwerk en worden aangepast aan de hand van jouw wensen die je vooraf hebt kunnen opgeven. In de praktijk betekent dit dat niet één cursus hetzelfde is en dat de stof altijd aansluit op jouw praktijk.

0

Start typing and press Enter to search