Leidingsysteem

ontwerp

Het belang van een goed ontworpen leidingsysteem wordt nog weleens over het hoofd gezien, terwijl dit essentieel is voor de levensduur en efficiëntie van de pomp.

Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden waarbij we allerlei creatieve ‘leidingkunstenaars’ aan de slag zien, maak je op een leuke en interactieve manier kennis met de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwerp van een goed leidingsysteem. Natuurlijk ga je zelf ook aan de slag en moet je voor een aantal situaties tot een goed ontwerp komen.

Aan het eind van deze cursus heb je kennis gemaakt met de grootste knelpunten die zich voor kunnen doen in een leidingsysteem en ken je de richtlijnen waar een goed ontworpen leidingsysteem aan moet voldoen.

Duur: 1 dag
Plaats: Naaldwijk of in-company
Docent: Jos Overschie
Prijs: 495,- excl. BTW
Extra: uitgebreid naslagwerk in kleur

Programma

Zuigleiding aandachtspunten

Wat ga je leren?
Je leert waarom dit de meest belangrijke leiding van je pompinstallatie is en waar je allemaal op moet letten om ervoor te zorgen dat de prestaties en levensduur van de pomp optimaal worden benut.

Persleiding

Wat ga je leren?
Ook al is deze leiding minder belangrijk voor je pomp, toch moet er wel degelijk rekening gehouden worden met de stroomsnelheid, in verband met bezinking, en geluidsproductie. Je leert waar je allemaal op moet letten en welke specificaties je aan moet houden bij het ontwerp.

Leidingsysteemmodulering

Wat ga je leren?
Je leert hoe je het de pomp zo prettig mogelijk maakt om de vloeistof van punt A naar punt B te krijgen.

Verbeterpunten leidingsystemen

Wat ga je leren?
In de praktijk blijkt het leidingsysteem vaak een beetje ‘aan elkaar geknoopt’ te zijn. Aan de hand van praktijkcases leer je een goed en deugdelijk systeem te construeren, zodat de pompinstallatie veel beter gaat functioneren.

Inbouwregels meetapparatuur

Wat ga je leren?
We bespreken de inbouwregels volgens de DIN norm die aangeeft hoeveel lengtes rechte leiding je nodig hebt voor meetapparatuur om een correcte meting te krijgen.

Leidingappendages

Wat ga je leren?
Knieën, bochten, t-stukken: wanneer gebruik je wat en wanneer vooral niet?

Waterslag

Wat ga je leren?
Waardoor wordt het veroorzaakt? Hoe klinkt het en hoe kun je het voorkomen?

Materiaaleigenschappen

Wat ga je leren?
Je hebt verschillende materialen om uit te kiezen voor je leiding, maar niet elk materiaal is geschikt voor elk medium. En wat zijn trouwens de gevolgen voor je pomp? Je leert om afhankelijk van de situatie een juiste keuze te maken.

Stroomsnelheid

Wat ga je leren?
De stroomsnelheid moet in de zuigleiding altijd lager zijn dan in de persleiding. Welke snelheden moeten dit dan zijn? En waarom?

Maatwerk

Al onze cursussen zijn maatwerk en worden aangepast aan de hand van jouw wensen die je vooraf hebt kunnen opgeven. In de praktijk betekent dit dat niet één cursus hetzelfde is en dat de stof altijd aansluit op jouw praktijk.

0

Start typing and press Enter to search