Basis in

pomptechniek

Deze cursus is een kennismaking met de wondere wereld van de pomptechniek en wat ons betreft: het mooiste vakgebied dat er is. Aan de hand van fysieke pompen en onderdelen laten we de pomptechniek tot leven komen. Zo krijg je op een dynamische manier inzicht in de verschillende pompprincipes en de functie en werking van de verschillende onderdelen. Natuurlijk komt ook het leidingsysteem met al zijn mitsen en maren kort aan bod, want de pomp is altijd onderdeel van een groter geheel.

Aan het einde van deze cursus heb je niet alleen gevoel gekregen voor het vakgebied, maar staat voor je het weet ook jouw bloementuin, net als die van Jos, vol met pomponderdelen.

Duur: 1 dag
Plaats: Naaldwijk of in-company
Docent: Jos Overschie
Prijs: 495,- excl. BTW
Extra: uitgebreid naslagwerk in kleur

Programma

Principe en uitvoeringen

Wat ga je leren?
Je leert de mitsen en maren van de schillende pompprincipes. Afhankelijk van de gewenste toepassing valt de keuze op het ene of andere principe, daarom is het heel belangrijk om goed op de hoogte  te zijn van de werking en beperking van elk principe.

Typeplaatje

Wat ga je leren?
Het typeplaatje van een pomp zegt al heel veel over wat de pomp gaat doen qua opvoerhoogte en capaciteit. Je leert hoe je dit moet lezen en wat de verschillende symbolen betekenen.

Pompcurve

Wat ga je leren?
Je leert hoe een pompcurve geïnterpreteerd moet worden, waar het hoogste rendementspunt zit en, mochten er meerdere lijnen in een grafiek staan, welke pomp je moet selecteren en waarom.

Leidingverliesberekening

Wat ga je leren?
Je hebt een leidingverliesberekening nodig om te bekijken welke diameter leiding je moet toepassen op je installatie in verband met de beschikbare NPSH. Je leert hoe zo’n berekening werkt en wat de gevolgen zijn voor je pomp.

Pompopbouw

Wat ga je leren?
Je leert de verschillende pomptypen kennen en de uitdagingen die ieder type met zich meebrengt.

Asafdichting

Wat ga je leren?
Kort passeren de verschillende asafdichtingen die er zijn, de revue. Denk hierbij aan lipseal, mechanical seal, stopbuspakking en dynamic seals. Hierbij leer je alles over de toepassing en voor- en nadelen van ieder type.

Cavitatie

Wat ga je leren?
Toverwoord in de pomptechniek. Er hoeft maar iets te gebeuren met de pomp of er is iemand die “CAVITATIE!” roept. Je leert wat dit begrip inhoudt, hoe het klinkt en hoe je het kunt voorkomen.

Zelfaanzuigende pomp

Wat ga je leren?
Je leert hoe een zelfaanzuigende pomp werkt en hoe deze verschilt van een “standaard” pomp.

Selectiecriteria

Wat ga je leren?
Als je een auto gaat kopen, heb je heel veel eisen aan je auto. Eenzelfde lijst eisen moet je ook aan je pomp stellen om tot een juiste selectie te komen. Je maakt kort kennis met deze eisen.

Maatwerk

Al onze cursussen zijn maatwerk en worden aangepast aan de hand van jouw wensen die je vooraf hebt kunnen opgeven. In de praktijk betekent dit dat niet één cursus hetzelfde is en dat de stof altijd aansluit op jouw praktijk.

0

Start typing and press Enter to search